Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Prăjitură de Post cu Mere, o rețetă simplă, ideală pentru cei care țin post și nu numai. Neavând la dispoziție ingredientele clasice (ouă, lapte), am putea spune că merge bine și persoanelor care țin diete sau cure de slăbire. Iubitorii merelor desigur vor fi încântați de această minunată prăjitură, care sunt sigur, nu va avea timp să se răcească, așa cum s-a întâmplat în familia mea. Căci cine nu iubește, nu-i așa merele sau cui nu-i place combinația dintre mere, lămâie și scorțișoară?

Merele ne plac tuturor, fie ele roșii, galbene sau verzi, acestea sunt iubite și consumate de noi toți. Zice un proverb, un măr pe zi ține doctorul la distanță, dar mai ales bolile deoparte. Și asta pentru că sunt o bogată sursă de vitamina A și C, dar au și cantități, cei drept mai mici, de fosfor, fier și calciu. Sunt o bună sursă de potasiu atât de necesară sănătății inimii. Conțin pectină, care este un aliat de nădejde în reducerea nivelului de colesterol. Mai mult de atât, foarte important, mulți cercetători au constatat că, dacă se consumă 5 mere pe săptămână, se reduce semnificativ riscul de apariție a bronșitei și a astmului. Merele contribuie la menținerea armonioasă a inimii, potolește setea și lubrifiază plămânii.

Merele ne ajută și în lupta cu kilogramele în plus și nu mai spun că, consumul unui singur măr pe zi reduce semnificativ dezvoltarea bolilor de piele. Un măr conține, între 50 și 80 de calorii și 0 grăsimi. În familia mea nu lipsește niciodată din coșul cu fructe, se consumă fie crud sau copt în cuptor cu nucă. Nu mai spun de multitudinea de rețete cu care am grijă să îmi răsfăț familia, cum ar fi Plăcintă Învârtită cu Mere și Nuci , Plăcintă Țărănească cu Mere , Trandafiri din Aluat Foietaj cu Mere , Marmelada de Gutui si Mere , Prăjitură Turnată cu Mere și Prăjitură cu Mere .

Prăjitură de Post cu Mere

5 din 1 vote
Fel: Desert, Dulciuri, Retete cu fructeBucătărie EnglezeascaDificultate Medie
Porții

6

porții
Timp pregătire

30

minutes
Timp preparare

1

hour 

30

minutes
Calorii / 100 g

146

cal
Gata în

2

hours 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Aluat
  • 500 g făină

  • 220 ml apă

  • 5 g praf de copt

  • 150 ml ulei

  • coaja de la o lămâie

  • 1 linguriță esență de vanilie

  • 120 g zahăr

  • sare

  • Umplutură
  • 1 kg mere (pe care le vom curăța și răzui)

  • 2 linguri de griș

  • zeama de la o lămâie

  • 180 g zahăr

  • 1 linguriță scorțișoară

  • 1 lingură ulei

Mod de preparare

  • Începem prin a pune într-un bol făina, praful de copt și puțină sare. În alt bol amestecăm 150 ml de ulei cu apa și cu cele 120 g de zahăr. Noi am pregătit aluatul cu ajutorul unui robot de bucătărie, dar se poate foarte ușor face și cu mâna. Îi dăm drumul robotului să amestece ingredientele din primul bol, la viteza mică. După 3 minute, adăugăm și conținutul din bolul al 2-lea și continuăm amestecarea, de data aceasta la o viteză puțin mai mare. După alte 5 minute vom adăuga și coaja de lămâie rasă și puțină esență de vanilie. Dăm iar drumul robotului să amestece bine. Lăsăm robotul să amestece bine și când este gata, vom lăsa aluatul la crescut.1 - Prăjitură de Post cu Mere
  • Într-un castron mai mare răzuim merele. Curățăm bine sita, având grijă să nu lăsăm nimic pe ea, este mai ușor la spălat după! Punem merele răzuite într-o tigaie și adăugăm deasupra zeama de lămâie. Amestecăm puțin pentru ca aceasta să intre bine în măr. Apoi, punem 180 g de zahăr, uleiul și scorțișoara, bineînțeles amestecând totul bine din nou!2 - Prăjitură de Post cu Mere
  • Punem tigaia cu mere pe aragaz. Continuăm să amestecăm cu o lingură de lemn, pentru 7 minute. Când este gata, vom pune toată umplutura de măr într-o strecurătoare, deoarece în tigaie s-a lăsat foarte multă apă și aceasta va afecta aluatul.3 - Prăjitură de Post cu Mere
  • Pe masa de lucru, dată în prealabil cu făină, vom pune aluatul crescut. Îl mai frământăm puțin la mână, iar apoi îl vom împărți în 2 bucăți egale. Cu ajutorul unui făcăleț vom întinde fiecare din aceste bucăți să fie de mărimea tăvii de copt. Punem prima foaie de aluat în tavă și o așezăm bine cu mâinile. Peste ea vom presăra niște griș, pentru a absorbi sucul de măr. Apoi, punem compoziția de măr și o întindem bine pe toată suprafața tăvii. Peste măr punem a 2-a foaie de aluat, la fel așezând-o bine cu mâinile.4 - Prăjitură de Post cu Mere
  • Punem tava la cuptor pentru 30 de minute la o temperatură de 180 de grade. Când este gata, o scoatem din cuptor și o lăsăm puțin la răcit. Apoi, o decorăm cu zahăr pudră, 1 singur strat. Se lasă iar să se răcească, aproximativ 1 oră și Prăjitura noastră de Post cu Mere este gata!5 - Prăjitură de Post cu Mere

Video Reteta

Note bucatar

  • Puteți folosi orice tip de mere.
  • Dacă aluatul rezultat este prea uleios sau nu se prinde, mai adăugăm făină, maxim 50 g.
  • Ca întotdeauna, așteptăm cu drag comentariile dumneavoastră!
  • Poftă mare la o prăjitură de post cu mere delicioasă și aromată!
- Reclama -
Articolul precedentNegresă de Post cu Banane
Articolul următorBudincă de Post cu Orez și Ciocolată
blank
O bucătăreasă aflată la început de drum, dar învăț repede! Sper ca împreună să împărtășim cât mai multe rețete gustoase și să ajungem să ne experimentăm împreună! Vă mulțumesc tuturor celor care citesc, apreciază sau și mai mult chiar și gătesc aceste rețete ale mele, sunteți cei mai tari!