Bună ziua dragii mei! Astăzi vorbim despre rețeta de Pâine de Casă, o rețetă clasică ce nu lipsește niciodată de pe masa românilor de pretutindeni! În una din zilele trecute, cum era o zi de mare sărbătoare, mi-am adus aminte de o vreme când eram copil și mă duceam să îmi vizitez bunica. Ea știind că o vizitez mă aștepta mereu cu Pâine de Casă caldă. Țin minte și acum că eram foarte plăcut surprinsă atunci când, intrând pe poarta casei sale, mă întâmpina mireasma dragă a unei pâini tocmai făcute, acel miros îmbătător de pâine abia scoasă din cuptor. Așa că, neavând atât de multă treabă, m-am hotărât să o fac și eu, până la urmă, nu este așa de complicat! După cum știm bine, pâinea este un aliment necesar, bogat în glucide, dar de una singură nu poate constitui o hrană completă, deoarece este săracă în săruri minerale, grăsimi și proteine. Recomandarea doctorilor din zilele noastre este să nu se consume multă pâine deoarece îngrașă. Așa că atenție doamnelor la siluetă! În comerț se găsește pâine preparată după diferite rețete și unele sunt chiar gustoase. Un exemplu ar fi pâinea coaptă pe vatră, dar vă spun sincer că, ca pâinea care este făcută în casă nu este nici una!

Pâine de Casă

5.0 from 1 vote
Course: Făinoase, PâineCuisine: MondialăDifficulty: Medie
Porții (2 pâini)

12

porții
Timp pregătire

15

minutes
Timp preparare

2

hours 

5

minutes
Calorii / 100 g

260

cal
Timp la crescut

90

minute
Gata în

3

hours 

50

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 1 kg făină

  • 500 ml apă

  • 2 lingurițe sare

  • 2 lingurițe zahăr

  • 50 ml ulei

  • 2 pliculețe drojdie uscată

Mod de preparare

  • Începem prin a pune făina într-un castron de plastic mai mare. Adăugăm cele 2 pliculețe de drojdie, zahărul și cu o lingură le încorporăm. Nu uităm de sare, aceasta se pune întotdeauna pentru gust! Turnăm apa treptat peste compoziția noastră în timp ce amestecăm continuu. Când am terminat punem uleiul și continuăm amestecarea până ce aluatul începe să se închege. Ajunși în acest punct lăsăm lingura de care ne-am folosit până acum și începem să frământăm bine cu mâna.1 - Pâine de Casă
  • Presărăm făină pe masa de lucru, apoi scoatem aluatul din bol și îl mai frământăm pentru 5 minute. Ungem un bol de sticlă cu ulei, punem aluatul în el, îl acoperim cu un șervet curat și îl lăsăm la crescut pentru 1 oră. După cum vedeți aluatul nostru a crescut foarte frumos! Pregătim iar masa de lucru cu puțină făină, îl mai frământăm puțin și îi dăm formă de sul.2 - Pâine de Casă
  • Cu ajutorul unui cuțit tăiem aluatul în 2 bucăți egale. Dăm una deoparte, iar pe cealaltă o întindem cu mâna, sau cu un sucitor, să fie aproximativ de dimensiunea tăvii unde o vom coace. Rulăm aluatul pe lungime și când este gata îl punem în tavă. Procedăm la fel și cu cealaltă bucată de aluat. Acoperim tăvile cu folie alimentară, dar și cu un șervet și le lăsăm la crescut până ce aluatul atinge marginea superioară, de obicei cam 30 de minute. Când timpul a trecut înlăturăm folia și șervetul, le ungem cu puțină apă, le băgăm în cuptorul preîncălzit pentru 50 minute la 180 grade și rețeta noastră de Pâine de Casă este gata!3 - Pâine de Casă

Video Rețetă

Note bucătar

  • Zahărul este un aliment preferat de drojdie și îl punem pentru ca aluatul să crească bine!
  • Atenție la temperatura apei, aceasta nu trebuie să fie nici fierbinte, să omoare bacteriile din drojdie, dar nici rece, ea trebuie să fie călduță.
  • Ne dăm seama că aluatul este bine frământat atunci când nu se mai lipește de mână.
  • Tăvile de copt pot fi tapetate cu hârtie de copt sau unse cu unt sau untură.
  • Aceasta este o rețetă simplă de pâine, dar una foarte gustoasă, vă garantez!
  • Poftă mare la o pâine de casă delicioasă!

- Reclamă -
Articolul precedentSarmale cu Carne în Foi de Varză
Articolul următorCozonac cu Nucă și Rahat
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.