Timp de preparare: 30 min
Timp de fierbere: 1hr 30 min
Gata in: 2 hr

Buna ziua dragii mei! La fiecare inceput de vara, cand e sezonul capsunelor, nu pot sa nu profit de aceste fructe parfumate si de aceea fac dulceata sau gem de capsuni, mai ales ca le am in gradina mea si stiu sigur ca sunt naturale 100%. Fiind extraordinar de aromat si delicios, acesta este printre preferatul meu dar si al sotului meu (el le ingrijeste). Din capsuni, pe langa gem sau dulceata, se pot prepara o multime de alte retete cum ar fi sirop, serbet, inghetata, nu mai spun o senzationala spuma de capsuni cu frisca sau o alta cu albus de ou, retete pe care o sa vi le dau cu alte ocazii. Daca aveti timp si dorinta, va sfatuiesc sa le faceti dumneavoastra in casa, asa sunteti siguri de ceea ce mancati (fara conservanti), apoi sa nu va zic de rezultat! Doar o mentiune mai fac, capsunile sunt surori cu fragii, de aceea reteta este identica, iar in ceea ce priveste zaharul, nu puneti mai putin de 500 g deoarece gemul nu va tine.

Ingrediente

  • 1 kg capsuni
  • 900 g zahar
  • zeama de la o lamaie

Mod de preparare

1Pentru inceput va sfatuiesc sa folositi o cratita cu gura larga (diametru peste 40 de centimetri). Asta vă va ajuta să scurtam procesul de fierbere prin evaporarea accelerată, cu cat este mai larga cu atat fierbe mai repede gemul si isi pastreaza culoarea frumoasa (se leaga mai rapid).

2Se spala capsunile cu codite cu tot in 2-3 ape (apa sa fie rece) si incetisor deoarece sunt delicate. Apoi se pun in strecuratoare un pic la scurs. Cand sunt bine spalate si scurse, asezam capsunile in cratita de care am vorbit mai devreme, dupa ce le-am stropit cu zeama de lamaie, punem zahar, apoi punem iar capsuni. Repetam procesul pana terminam capsunile. Le acoperim cu un servet curat si le lasam vreo 10 ore (peste noapte).

3Se pune vasul pe foc mic, avand grija sa se ia spuma cand incepe sa clocoteasca, se fierb pana lichidul scade jumatate si capata culoarea rosu inchis, cam 40-50 minute. Se scoate pe o farfurie putin sirop si daca nu se imprastie este gata.

4Trebuie tinut cont ca gemul cand se raceste se va mai intari (din cauza pectinei). Cand gemul este gata spalam si sterilizam borcanele, punandu-le in cuptor la 100 de grade pentru o ora, apoi punem gemul inca fierbinte in borcane, infiletam capacele si le intoarcem cu susul in jos (pentru a crea vid). Ajuns la temperatura camerei il putem pune in cămară. Nu este greu de facut si este absolut delicioas!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here