Bună ziua dragii mei! Astăzi vă voi prezenta rețeta de Gem de Căpșuni, o rețetă delicioasă, făcută cu drag! La fiecare început de vară, când e sezonul căpșunilor, nu pot să nu profit de aceste fructe parfumate și de aceea fac dulceață sau gem de căpșuni. Mai ales că le am în grădina mea și știu sigur că sunt naturale 100%. Fiind extraordinar de aromat și delicios, acesta este printre preferatul meu, dar și al soțului meu. Din căpșuni, pe lângă gem sau dulceață, se pot prepara o mulțime de alte rețete cum ar fi sirop, șerbet sau înghețată. Nu mai spun de o senzațională spumă de căpșuni cu frișcă sau o alta cu albuș de ou, rețete pe care o să vi le dau cu alte ocazii. Dacă aveți timp, vă sfătuiesc să le faceți dumneavoastră în casă, așa sunteți siguri de ceea ce mâncați. Apoi să nu vă zic de rezultat! Doar o mențiune mai fac, căpșunile sunt surori cu fragii, de aceea rețeta este identică. Iar în ceea ce privește zahărul, nu puneți mai puțin de 500 g deoarece gemul nu va ține.

Gem de Căpșuni

5.0 from 1 vote
Course: Desert, Retete cu fructeCuisine: RomaneascaDifficulty: Medie
Porții (400 g)

2

borcane
Timp pregătire

30

minutes
Timp preparare

1

hour 

30

minutes
Calorii / 100 g

284

cal
Timp de odihnă

10

ore
Gata în

2

hours 

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • 1 kg căpșuni

  • 900 g zahăr

  • zeamă de la o lămâie

Mod de preparare

  • Pentru început vă sfătuiesc să folosiți o cratiță cu gura largă (diametru peste 40 de centimetri). Asta vă va ajuta să scurtăm procesul de fierbere prin evaporarea accelerată.
  • Se spală căpșunile cu codițe cu tot în 2-3 ape reci și încetișor, deoarece sunt delicate. Apoi se pun în strecurătoare un pic la scurs. Când sunt bine spălate și scurse, așezăm căpșunile în cratiță de care am vorbit mai devreme, după ce le-am stropit cu zeamă de lămâie, punem zahăr, apoi punem iar căpșuni. Repetăm procesul până terminăm căpșunile. Le acoperim cu un șervet curat și le lăsăm vreo 10 ore (peste noapte).
  • Se pune vasul pe foc mic, având grijă să se ia spuma când începe să clocotească, se fierb până lichidul scade jumătate și capătă culoarea rosu închis, cam 40-50 minute. Se scoate pe o farfurie puțin sirop și dacă nu se împrăștie este gata.
  • Când gemul este gata spălăm și sterilizăm borcanele, punându-le în cuptor la 100 de grade pentru 1 oră, apoi punem gemul încă fierbinte în borcane, înfiletăm capacele și le întoarcem cu susul în jos (pentru a crea vid). Ajuns la temperatura camerei îl putem pune în cămară.

Note bucătar

  • Cu cât este mai largă cratița, cu atât fierbe mai repede gemul, se leagă mai rapid și își păstrează culoarea frumoasă.
  • Trebuie ținut cont că, din cauza pectinei, gemul când se răcește se va mai întări.
  • Nu este greu de făcut și este absolut delicios!
- Reclamă -
Articolul precedentCiorbă de Ciolan Afumat cu Legume
Articolul următorChiftele Marinate în Sos de Roșii
Gabriela
Pasiunea mea pentru gătit a început acum multa vreme, când am învățat să fac tot felul de mâncăruri pentru familia mea. Ușor dar sigur, am început să mă dezvolt și să descopăr misterele bucătăriei, iar acum vreau sa împărtășesc aceste mistere si cu dumneavoastră.