Bună ziua dragii mei! Astăzi vă prezint rețeta de Cozonac Grecesc cu Piure de Castane și Ciocolată Albă sau Tsoureki, o rețetă din bucătăria grecească, delicioasă și aromată. Prima dată l-am gustat atunci când l-am primit cadou de la o colegă de servici care fusese în Grecia și mi-a plăcut atât de mult încât a rămas într-un colțișor al inimii mele. Curioasă din fire l-am căutat pe internet să văd cum se prepară, dar mi s-a părut complicat și l-am lăsat așa. Totuși, anul acesta am fost în concediu în Grecia și sincer l-am căutat peste tot, deoarece voiam să mănânc ceva autentic, tipic grecesc, dar răspunsul mai multor patiserii și cofetării a fost că se pregătește doar la marile sărbători religioase și doar în anumite zone. Așa că m-am hotărât, când mă întorc acasă îl voi prepara chiar eu, deci…

Cozonac Grecesc cu Piure de Castane și Ciocolată Albă sau Tsoureki

5 din 1 vote
Fel: Aluaturi dulci, FainoaseBucătărie GreceascăDificultate Ridicată
Porții

7

porții
Timp pregătire

20

minutes
Timp preparare

2

hours 
Calorii / 100 g

336

cal
Gata în

2

hours 

20

minutes

Pentru această rețetă, avem nevoie de:

Ingrediente

  • Cozonac
  • 5 g cardamon

  • 1 buc gălbenuș de ou

  • 18 g drojdie

  • 160 g zahăr

  • 2 ouă

  • 100 g unt

  • 1 linguriță esență de vanilie

  • 1 linguriță esență de migdale

  • 60 ml apă

  • 100 ml lapte

  • 500 g piure de castane

  • un praf de sare

  • coaja de la o portocală rasă

  • 500 g făină

  • Glazură
  • 340 g ciocolată albă

  • 100 g ciocolată amăruie

Mod de preparare

  • În bolul robotului turnăm laptele, apa, drojdia uscată și 2 linguri de făină. Amestecăm cu un tel până când drojdia se încorporează, apoi îl vom lăsa 15 minute să se odihnească. După ce a trecut acest timp vom adăuga restul de făină, 3 linguri de zahăr, cele 2 ouă și jumătate din cantitatea de unt. În vasul unui tocător electric vom pune zahărul rămas, câte 1 linguriță de esență de vanilie, dar și de migdale, cardamon-ul, apoi le vom mixa timp de 1 minut. Vom adăuga și această compoziție în bolul robotului, împreună cu coaja de la portocală rasă.1 - Cozonac Grecesc cu Piure de Castane și Ciocolată Albă
  • Dăm drumul robotului să amestece ingredientele noastre prima dată la viteză mică, după care mărim viteza. Îl lăsăm să meargă pentru 15 minute, apoi adăugăm restul de unt și un praf de sare. Apoi, pornim iar robotul, pentru încă 10 minute sau până vedeți că aluatul s-a închegat bine. După, presărăm puțină făină peste aluat, îi punem o folie și îl lăsăm la crescut pentru 1 oră.2 - Cozonac Grecesc cu Piure de Castane și Ciocolată Albă
  • Pregătim masa de lucru cu puțină făină. Scoatem aluatul din bol și îl mai frământăm la mână. Îl împărțim în 2, iar apoi prima bucată o împărțim în 3. Din cele 3 bucăți vom face împletitura fiecărui cozonac. Le alungim cu mâinile, după le așezăm una lângă cealaltă și cu ajutorul unui sucitor le vom aplatiza. Punem piure-ul de castane pe partea plată și încercăm să îl nivelăm cât mai bine. Închidem fiecare bucată de împletitură, astfel încât compoziția să rămână în interior. Apoi, unim toate rulourile la capăt și le împletim în 3. Cu o mișcare hotărâtă îl așezăm într-o tavă de copt, dar atenție să fie plată! Facem același lucru și cu al 2-lea cozonac.3 - Cozonac Grecesc cu Piure de Castane și Ciocolată Albă
  • Ungem cozonacii cu gălbenuș de ou bătut cu puțină apă. După îi punem la cuptor pentru 55 minute la 150 de grade. Apoi, topim ciocolata albă și cu ajutorul unei pensule ungem cozonacii cu aceasta. La final, topim și ciocolata amăruie, cu care vom face niște linii verticale, peste ciocolata albă și rețeta noastră de Cozonac Grecesc cu Piure de Castane și Ciocolată Albă sau Tsoureki este gata!4 - Cozonac Grecesc cu Piure de Castane și Ciocolată Albă

Video Reteta

Note bucatar

  • Nu uitați să puneți mereu făină, lângă, dedesubt sau peste aluat. Făina este foarte importantă pentru a putea lucra cu aluatul fără ca acesta să se lipească de mâini sau de masă.
  • Nu trebuie să exagerăm cu cantitatea de piure, altfel ne va ieși afară din cozonac la copt!
  • Acest tip de cozonac este fie rotund, fie împletit cum l-am făcut eu astăzi.
  • Poate fi servit la micul dejun cu o ceașcă de cafea sau ceai, ori peste zi alături de un pahar de lapte rece.
  • Poftă bună la un cozonac deosebit!
- Reclama -
Articolul precedentAperitive Rapide din Foietaj cu Sos de Roșii și Măsline
Articolul următorPlăcintă cu Iaurt și Stafide
blank
O bucătăreasă aflată la început de drum, dar învăț repede! Sper ca împreună să împărtășim cât mai multe rețete gustoase și să ajungem să ne experimentăm împreună! Vă mulțumesc tuturor celor care citesc, apreciază sau și mai mult chiar și gătesc aceste rețete ale mele, sunteți cei mai tari!